Quantcast
Channel: grillaus – Kauhukeittiö
Viewing all 75 articles
Browse latest View live

Grillattua kesäkurpitsaa

$
0
0

Grillattu kesäkurpitsa

Grillattua kesäkurpitsaa grillikorissa

Kesäkurpitsa sopii erinomaisesti minkä tahansa grilliruoan kylkeen ja on lisäksi liiankin helppoa valmistaa. Kesäkurpitsan grillausta varten ehdoton grillaustarvike on grillikori, joita löytyy moneenkin lähtöön. Weber valmistaa muutamaakin erikokoista grillauskoria. Mikäli käytät paljon myös pallogrilliä, kannattaa hankkia rinnalle myös pieni grillauskori, koska suurempi versio ottaa liikaa grillauspinta-alaa. Grillikorissa pyöräytät pienemmäksin vedetyt kasvikset, eivätkä ne putoa ritilän väliin.

Huuhdo ja viipaloi kesäkurpitsa viistottain haluttuun paksuuteen. Päälle hieman oliiviöljyä ja reippaasti mustapippuria. Kuumenna grillikori ja grillaa! Pientä korostusta makuun suolalla grillauksen loppuvaiheella. Kesäkurpitsa onnistuu myös mainiosti parilalla, kunhan varot palamista. Toimii erinomaisesti lähes kaiken lihan kanssa. Grillikoriin mukaan hieman kirsikkatomaattia, joka ei kaipaa mitään maustetta! Ehdoton suosikki härkäpihvin kanssa. Muutaman kerran törmännyt pihvin grillausvideoon, jossa pihviä hieman esilämmitetään ja vasta lopuksi otetaan pintaa. Lopputuloksena täydellisen mehevä ja maukas pihvi, joskin kypsyysasteen suhteen kaipaa hieman treeniä.


Grillattua kania olutmarinadissa

$
0
0

Kanin grillaus

Grillattua kania olutmarinadissa

Kanin grillausresepteihin ei juuri törmää, vaikka kyseessä on todella maukas ja helposti grillittava liha. Ehkä moni näkee kanin ja myös hevosen mieluummin jossakin muualla, kuin grillissä ja lautasella. Savustettuna kani kuivaa helposti, mutta hyvin marinoituna ja grillattuna on  vertaansa vailla! Kauhukeittiön resepti kanille hakee potkua tuhdista oluesta ja chilistä!

Paloittele kani osiin ennen marinointia. Täytyy myöntää, että on hieman vieraampi raaka-aina, mutta hetken pohdiskelun jälkeen koivet irtoaa nätisti. Kauhukeittiössä laitettiin voima taidon edelle, mutta ainakin Ripaus tryffeliä -blogista löytyy tarkempaa ohjetta kanin paloitteluun. Myös Smetana -sivustolla otetaan tarkempaan pohdiskeluun kanin/jäniksen valmistusta, joten kannattaa ehdottomasti käydä kääntymässä!

Olutmarinadi kanille

  • 1 plo Old Tom stouttia tai Marston’s Oyster stouttia (suklainen stout)
  • reipas palanen inkivääriä pilkottuna
  • 4-5 rkl soijakastiketta
  • vähintään 4 valkosipulinkynttä murskattuna
  • loraus öljyä ja reippaasti grillausmaustetta
  • 1/2 plo Poppamiehen Bourbon Hot Saucea

Pese ja kuivaa lihapalat ja tee suljettavaan astiaan marinadi. Suklainen stout toimii erinomaisesti, valkosipulia ja inkivääriä saa luvan kanssa laittaa reippaasti! Mikä tahansa grillausmauste toimii, joten mukaan ja reilulla kädellä. Poppamiehen Bourbon Hot -kastike on jonkin verran lämmittävää sorttia, jonka voi hyvin korvata pienemmällä määrällä tavallista chilijauhetta. Tähän marinadipohjaan Bourbon Hot toimii erinomaisesti ja lämpöä riittää vielä grillauksen jälkeen – loistava kastike! Poppamieheltä löytyy hieman miedompi viskikastike samaisesta tuoteperheestä, joka sopii varmasti myös kanille, mutta on aivan ehdoton possun ribseille! Erittäin onnistunut olutmarinadi, joka sopii varmasti myös kanalle tai possulle!

Anna lihojen marinoitua yön yli, vähintään 10 tuntia. Ota huoneen lämpöön 30-60 min ennen grillaamista. Grillaa miedolla lämmöllä muutaman kerran käännelle. Pienimmät lihanpalat, kuten fileet kypsyy todella nopeasti. Koipipalat ottaa hetken aikaa, mutta grillausaika on samaa luokkaa, kuin kanafileiden kanssa. Liha on kypsetessään selvästi napakan oloista, varo kuitenkin kuivattamasta lihaa liikaa. Olutmarinointi tuo jo ennestään hyvälle lihalle makua ja chilikastike antaa viimeisen silauksen, sekä hieman potkua. Sipaise pintaan vielä ennen tarjoilua Bourbon -kastiketta ja kylkeen olutsipulirenkaat ja rouheaa dippiä!

Ehkä hieman erikoisempi grillattava, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, mikäli mahdollisuus avautuu! Savustettaessa kani ei juuri eroa kanasta. Kani tosin kuivaa todella helposti, mutta maultaan savustettu kani on herkullinen testata. Rasvaa ei juuri ole, joten hetken savustamisen jälkeen folioon muhinaan. Vanhassa DevilChef -blogissa tarinaan kanista ja sähkösavustimesta löytyy täältä.

Possurulla olut-chili täytteellä

$
0
0

taytetty porsaan sisäfile

Possurulla – täytetty porsaan sisäfile

Porsaan sisäfileen valmistus grillaamiseen ja savustamiseen käy helposti, eikä lihaa aina tarvitse edes sen kummemmin maustaa. Kokonainen sisäfile sopii erinomaisesti grillaamiseen ja  savustamiseen. Possun sisäfileestä syntyy helposti mehukkaat pihvit tai herkulliset possuvartaat. Kokonaisena grillattuna possun sisäfile on kuitenkin parhaimmillaan. Joko suoraan sellaisenaan maustettuna tai sitten täytettynä. File on sen verran pieni, että se on hyvä avata, jotta täytettä mahtuu enemmän. Leikkaa ensin pitkittäissuunnassa 2/3 osaa ja avaa file. Leikkaa tämän paksumpi osa vielä kerran 1/2 välistä, jonka jälkeen file pitäisi olla kokonaan ja tasaisesti  auki. Nuiji tai mieluummin paina nyrkillä hieman tasaisemmaksi ja aloita maustaminen, sekä sisäfileen täyttäminen.

Olut-chili täyte

  • punasipulia
  • chiliä
  • tummaa olutta
  • balsamico
  • suola & BBQ mauste
  • basilikaa

Hienonna punasipulia, sekä maun mukaista chiliä. Tähän reseptiin meni aivan tavallista punaista chiliä, josta siemenet lähtee parhaiten pois ensin hieman pyörittämällä chiliä käsissä, jonka jälkeen siemenet irtoaa naputtamalla. Kuullota sipulia ja chiliä, mausta hieman balsamicolla. Kaada sekaa tummaa olutta ja anna nesteen haihtua. Mausta lopuksi hieman BBQ mausteella ja suolalla. Anna täytteen jäähtyä ennen fileen täyttämistä.

Aloita fileen täyttäminen BBQ mausteella ja basilikan lehdillä. Lisää basilikan päälle olut-chili täyte ja rullaa file kiinni. Sido paistinarulla täysin vapaalla tekniikalla, kunhan possurulla on napakka, eikä aukea. Päälle hieman öljyvä ja pintaan vielä BBQ maustetta. Sisäfileen grillaus onnistuu parhaiten suoralla tulella, kuumassa grillissä tasaisesti käännellen n. 20-30 minuuttia. Possun sisäfileen kypsyyden voit todeta paistomittarilla. Porsaan sisäfile sisälämpötila on noin 70 astetta, joskin itse jätän aina hieman alle, jolloin lihakin jää hieman roseeksi. Toinen merkki kypsyydestä on lihan jämäkkyys nostettaessa. Kun nostat filettä keskeltä, raakana se taipuu, kun taas kypsä file on jämäkkä. Anna hetken vetäytyä ja leikkaa  possurulla viipaleiksi.

Grillatut ribsit FAST FOOD

$
0
0

kauhukeittio grillatut ribsit

Haudutetut ja grillatut ribsit fast foodina

Välillä vain iskee tarve saada ribsejä ja nopeasti! Nopeimmin ribsien valmistus onnistuu hauduttamalla lihaa ensin uunissa ja viimeistelemällä ribsit grillissä. Tästä saadaan tosin hyvät kierrokset päälle, kun lähdetään vääntämään, miten ribsit oikeasti pitää valmistaa ja kyllä – meilläkin on siihen vahva mielipide. Tällä kertaa on kuitenkin tarkoitus valmistaa porsaan ribsit mahdollisimman nopeasti. RIBS FAST FOOD! Savustaminen on siis pois laskuista. Suoraan grillaaminen – liian pitkä kypsennysaika. Jos ja kun –  ja välillä on vain pakko saada ribsejä nopeasti, jäljelle taitaa jäädä vain yksi vaihtoehto. Esivalmistella ribsit nopeasti uunissa hauduttamalla ja sen jälkeen haetaan pintaa grillistä hyvällä BBQ kastikkeella! Ensin nopea höyrytys ja annetaan Poppamiehen viskikastikkeen ja Smokey Joen hoitaa loput!

En edelleenkään osaa sanoiksi pukea, mikä tuossa grillaamisen fiiliksessä on. Grillauksen tuoma tuoksu on vain jotain käsittämätöntä! Pienistäkin asioista voi nauttia suuresti ja minulle tämä ei ole vain grillaamista

Nopeat ribsit Weberin pikkumonsterilla

Ribsit esivalmistellaan tuttuun tapaan poistamalla alapuolella oleva kalvo. Nyt laitettiin ribsien valmistamiseen todella vauhtia, joten skippaamme kokonaan ribsien maustamisen. Vaikka pintaan hieman hieroisi maustetta, eipä se ehdi juurikaan vaikuttaa. No mut laitoin kuitenkin vähän – taikauskoa pitää aina olla BBQ hommissa! Ja kun olemme lähteneet härskisti oikaisemaan, oikaistaan sitten kunnolla! Poppamiehen Viskikastikkeesta haetaan ribseille höyrytyksen aikana hieman makua. Ribsit vuokaan ritilälle ja kuumaa vettä juuri sen verran, että ottavat ribsien pintaan kiinni. Pohjalle reipas loraus viskikastiketta ja peitetään foliolla. Laita ribsit 170 asteiseen uuniin tunniksi. Nyt ollaan jo lähellä ribsien keittämistä, mutta tarkoitus on saada lihaan hieman mureutta, koska loppu hoidetaan nopeasti grillissä, jolloin myös pintaan sivellään maku BBQ kastikkeesta.

kauhukeittio-grilled-ribs2

Poista ribsit folion sisältä ja grillaa pintaa grillissä noin 10-20 minuuttia. Tähän tarkoitukseen sopii mikä tahansa grilli tai vaikka grillipannu. Kauhukeittiössä valinta pienelle määrälle ribsejä on luonnollisesti Weberin Smokey Joe. Ensinnäkin – grilli on hemmetin tehokas ja pieni. Grillausalaa on juuri ja juuri tuolle kahdelle ribsiriville, mutta lisäksi saadaan myös pallogrillin tuomaa uniikkia savun makua. Smokey Joe on tähän tehtävään nimensä veroinen! Grillausritilä on hyvin lähellä hiiliä ja savua puhisee reippaasti! Loppuvaiheessa sivele pintaan vielä BBQ -kastiketta ja homma on taputeltu. Lihan pinta karamellisoituu riittävästi, siinä on hyvin makua ja myös liha irtoaa kohtalaisesti. Grillattujen ja savustettujen ribsien maussa on selvä ja tunnistettava ero. Grillatut ribsit ovat ehkä  hieman kuivempia, mutta pinta on todellakin jäätävän hyvä! Varsinkin pienen glaseerauksen jälkeen aivan huikea. Ribsejä kannattaa grillata kuitenkin savustuksen tapaan rauhallisesti ja pidempään. Mitä enemmän ribseille antaa aikaa, sen paremmilta ne maistuvat, eikä grillatut ribsit tee poikkeusta!

Grillaaminen, BBQ vai barbecue?

$
0
0

kauhukeittio-grillit

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä grillaaminen oikeastaan on? Entä mitä tarkoittaa barbecue ja onko se sama asian, kuin BBQ? On ja ei. Kauhukeittiössä grillaaminen on paljon muutakin, kuin ruoan kypsentämistä ja savua. Ajattelen grillaamisen yhtenä isona kokonaisuutena, joka rentouttaa. Se kokoaa yhteen ystävät ja tutut nauttimaan yhdessä olosta ja tottakai – hyvästä ruoasta! Ehkä parasta grillaamisessa on yksinkertaisuus. Pienin asioin teet suuria makuja ja muistettavia hetkiä. Osa on sitä mieltä, että grillaaminenhan on vain yksi ruoanlaiton muoto. Varmasti monelle, mutta minulle grillaaminen ei ole vain grillaamista. Minulle se on intohimoa ja melkein koko elämä!

Grillaustermejä ja niiden merkitykset

  • GRILLAUS ja GRILLAAMINEN – ruoan kypsentämistä nopeasti esim. suoraan tulen tai hiilien päällä. Liiankin yleisesti käytetty nimitys ja yleissana kaikkeen grillaukseen liittyen.
  • BARBECUE – ruoan kypsentämistä HITAASTI ja PITKÄÄN. Termi yhdistetään vahvasti grillaamiseen, vaikka kyseessä on enemmänkin ruoan pitkäkestoinen SAVUSTAMINEN, jonka juuret lähtevät amerikasta. Ruoka kypsennetään matalalla lämpötilalla ja savulla, joka antaa ruokaan herkullisen lisäaromin ja mureuttaa sitkeätkin lihan palat.
  • BBQ – yleisnimitys, joka muotoutuu nimestä BARBECUE. Viittaus on kuitenkin jonkin verran virheellinen, joskin lyhennettä käytetään hyvinkin usein grillaamisen yleissanana. Nimi liitetään myös useasti makuun tai ruokatyyliin, kuten BBQ kastike tai BBQ kana.
  • EPÄSUORA GRILLAUS – lämmön lähde ei ole suoraan grillattavan ruoan alla. Grillaus kestää näin ollen pidempää, liha ei kuiva tai pala niin helposti ja makumaailma nousee aivan uudelle tasolle. Voidaan käyttää hiiligrillissä ja kaasugrillissä. Merkitys on enemmänkin hiilten asettelusta ja polttimoiden säädöissä. Hiilet asetetaan grillin toiseen reunaan, jolloin voidaan hyödyntää suoraa grillaamista ja siirtää ruoka kypsymään toiselle reunalla. Reunoilla ruoka jatkaa kypsymistä. Käytännössä kahden grillausalan käyttöä ja on melkein verrattavissa savustamiseen. HIDASTA GRILLAAMISTA.
  • SUORA GRILLAUS – lämmön lähde on suoraan grillattavan ruoan alla. Käytetään esim. pihvien grillaamisessa. NOPEAA GRILLAAMISTA.

Grillaaminen hiiligrillillä

Tavallinen, suora grillaus perinteisellä hiiligrillillä on helppoa, kuin mikä! Kuumat hiilet grilliin ja sitten mennään. Kannellinen pallogrilli on kuitenkin paljon muutakin, kuin pelkkä grilli. Kannen avulla saadaan  luotua grilliin ihanteelliset olosuhteet lihan kypsentämiselle alhaisella lämpötiloilla, joilloin ribsit ja sitkeät lihan palat muuttuvat mureiksi herkuiksi. Hiiligrillillä grillaaminen on jopa helpomaa, kuin grillaaminen kaasulla. Haasteet hiiligrillillä grillaamiseen, tai enemmänkin savustamiseen tai epäsuoraan grillaamiseen liittyvät lämpötilan säätöön. Kun kaasugrillissä väännät polttimon säätimestä, on vaikutus lähes välitön. Hiiligrillissä lämpötilaa säädellään grillin ylä- ja alaventtiileillä, joskaan lämpötila ei muutu heti. Toinen tapa lämmön säätöön on grillin kannen käyttäminen, joka muuttaa sisälämpötilaa nopeasti, mutta ei kuitenkaan ole suositeltavaa, kuin pakon edessä. Helpoin tapa vaikuttaa grillin lämpötilaan on käytettävien brikettien tai hiilien määrä. Mieluummin hieman maltillisemmin, kuin liikaa, jolloin lämpötilan hallinta helpottuu oleellisesti.

Hiiligrillejä on moneen lähtöön, joista tunnetuimpia lienee Weber grillit ja varsinkin Weberin pallogrillit. Yksi oleellisin nyrkkisääntö kannattaa opetella heti alkumetreillä – grillaaminen ei ole hätäistä hommaa. Kuvun alle ei pidä kurkkia – vaikka kiusaus on suuri. Kupu kierrättää lämpöä ja jokainen turha nostaminen hukkaa lämmöt hetkellisesti, jolloin ruoan kypsyminen pitkittyy. Opettele grillaamaan tunteella – fiiliksellä ja vaistolla. Aivan – vaistolla. Mitä vähemmän availet grillin kantta, sen parempi. Opit kyllä tuntemaan grillisi ja grillattavat ruoat, kunhan näet aluksi hieman vaivaa. Ehkä parasta hiiligrillillä grillaamisessa on oma kehittyminen. Olet kerta toisensa jälkeen entistä varmempi ja pienistä onnistumisista tulee todella hyvä fiilis! Mikäli olet jo menettänyt grillaamiselle koko käden, huomaat, että oma rima nousee jatkuvasti korkeammalle ja korkeammalle. Et ole enää tyytyväinen, vaikka oikeasti onnistuit täydellisesti. Ole huoleti – olet polulla, joka johtaa johonkin aivan huikeaan…

Grillaaminen kaasugrillillä

Kaasugrilli – helppo ja käytännöllinen? Ei välttämättä, mutta useasti näin kuvitellaan. Lämmitysnopeus ja lämpöjen säätö ovat ehdottomasti kaasugrillin parhaat puolet – niistä ei voida kiistellä. Ehkä tärkeämpää näitä kahta grilliä vertaillessa olisi kuitenkin muistaa, että ne ovat kaksi täysin eri grilliä. Oma henkilökohtainen suositus on hankkia molemmat. Jos mietit näiden kahden välillä – valitse hiiligrilli. Hiiligrillissä maku ja autenttisuus ovat omaa luokkaansa. Se, mitä voitat hiiligrillin putsaamisessa, saat takaisin grillatessa. Monesti kaasugrillin helppous kuitenkin voittaa, eikä ratkaisu ole missään nimessä väärä. Mikäli ostopäätös kääntyy kaasugrillin puoleen, osta riittävän iso. Enemmän polttimoita = enemmän mahdollisuuksia. Enemmän grillausalaa = enemmän vaihtoehtoja. Tärkein asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota on kaasugrillin puhdistusmahdollisuudet. Grilli rapaantuun todella helposti, joten kiinnitä ihan oikeasti huomiota siihen, miten helposti saat grillin puhdistettua. Hyvissä grilleissä on polttimoiden alla rasvatila, parhaimmissa, jopa oma rasva-astia. Grillatessa rasvatilaan tippuu aivan järjetön määrä rasvaa ja ruokaa, ettei sitä uskoisikaan. Mitä helpommin pääset näihin käsiksi teräsharhalla, sen parempi!

No entä sitten sähkögrillit?

Sähkögrillit – onko niistä mihinkään? On! Todellakin on. Kunhan muistetaan taas se tosiasia, ettei näitä ei voida oikeastaan vertailla. Ensimmäinen oma grillini oli juurikin sähkögrilli. Siihen pätee täysin samat asiat, kuin hiili- ja kaasugrilliin – tunne grillisi. Mitä paremmin tunnet sähkögrillisi, sen parempiin tuloksiin pääset. Sähkögrillillä teet oikeasti hyvää safkaa. Vaikka sitä ei voi verrata kahteen edelliseen, ei se huono ole. Sähkögrilli saattaa olla monelle ainoa vaihtoehto esim. kerrostalossa. Ja sähkögrilliin pätee yksi perusasia, kuten pallogrilliin – kupu. Hanki sellainen sähkögrilli, jossa on kupu. Näin saat tasattua lämpöä grillin sisällä ja se toimii pallogrillin tavoin.

Kastike ribseille

$
0
0

kastike ribseille kauhukeittio

Kastike ribseille ja isoille lihoille

Ribsejä ja varsinkin isompia lihan paloja savustaessa kannattaa niitä sivellä kastikkeella tasaisin väliajoin. BBQ kastike lisää lihaan makua, sekä antaa kosteutta lihalle, ettei pinta kuiva liikaa. Tässä kastikereseptissä ei ole lainkaan sokeria mukana, koska sokeri tuppaa helposti palamaan varsinkin kuumassa lämpötilassa. Kastiketta voi käyttää heti savustuksen tai grillauksen aloituksesta lähtien. Kastikkeet, joissa on sokeria on hyvä sivellä pintaan vasta viimeisellä 10-20 minuutilla, jolloin pintaan saadaan makea, tumma glaseeraus.

Isompia lihan paloja valellaan noin tunnin tai kahden tunnin välein, ribseille grillauskastiketta pintaan noin 15-30 minuutin välein. Käytä kunnon moppia, jolla kastiketta tarttuu riittävästi! Lisää makua lihaan saat moppauksen yhteydessä sirottelemalla pintaan hieman BBQ maustetta. Valmistus on yksinkertainen – sekaisin ja sitten moppaamaan! Kastiketta on helppo tuunata esim. lisäämällä ananasmehua tai lisäpotkuksi nostaa chilin määrää. Erinomainen grillausmoppi ribseille!

BBQ kastike ribseille

    • 4 rkl paprikajauhetta
    • 1 rkl chilijauhetta
    • 2 rkl juustokuminaa
    • 1 rkl kuivattua oreganoa
    • 1 rkl mustapippuria
    • 1 rkl valkopippuria
    • 1 rkl suolaa
    • 1 dl omenaviinietikkaa
    • 3-4 dl vettä
    • 0,5 dl soijakastiketta
    • 0,5 dl Worcestershire -kastiketta

 

Jack Daniels Ribsit

$
0
0

jack daniels ribsit kauhukeittio

Viskiribsit hitaasti grillaamalla

Parhaimmillaan ribsit ovat pitkään savustettuina eli miedossa lämmössä mureutettuina. Pidemmän kaavan mukaan eli Low & Slow -tyyliin savustamalla, jolloin valmistusaika on parhaimmillaan useita tunteja. Kylkiluiden liha kypsyy nopeasti, mutta pitkällä savustusajalla saadaan ribseihin lisää mureutta ja liha irtoaa luista kuin itsetään. Jack Daniels Ribsit valmistetaan tällä kertaa grillissä, nekin hitaasti ja alhaisella lämmöllä. Ribsien grillaaminen ottaa hetken aikaa ja on hyvä tehdä alhaisella lämmöllä.

Jack Daniels marinadi ribseille

  • 50 g ruokosokeria
  • 50 g dijon sinappia
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 1 tl suolaa
  • loraus vaahterasiirappia
  • 1 dl Jack Daniels viskiä

Aloita ribsien valmistaminen esivalmisteluilla. Vaikka valmistaisit ribsit uunissa tai nopeasti höyryttämällä ennen grillaamista, anna ribseille hetki aikaa ja rakkautta. Poista ribsien alapuolella (luiden puolella) oleva sitkea kalvo. Kalvo estää marinadin tai mausteiden imeytymisen lihaan ja jää monesti sitkeäksi. Valmistit sitten ribsit miten tahansa, poista niistä aina kalvot. Sekoita marinadi ja kaada ribsien päälle astiassa, joka voidaa sulkea. Vastaavasti voit käyttä myös suljettavaa pussia tai perinteistä, hieman isompaa pakastepussia. Anna ribsien marinoitua vähintään 4 – 5 tuntia jääkaapissa.

Jack Daniels glaseerauskastike

  • 1 dl Jack Danielsia
  • 100 g ruokosokeria
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 2 tl Worchestershire -kastiketta
  • 0,5 dl viinietikkaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 2 tl dijon sinappia
  • 1dl ananasmehua
  • muutama tippa nestemäistä savua

Sekoita kastikeainekset ja anna kastikkeen kiehahtaa. Keitä kastiketta hieman kasaan, kunnes kastike on sopivan jäykkää. Jäähdyttyään kastike toimii myös dippinä. tai BBQ kastikkeena. Lämmitä grilli ja pidä lämmöt todella alhaisena. Pyri pitämään lämpötila 100 – 120 asteessa koko grillauksen ajan. Vaikka glaseerauskastikkeessa on reippaasti sokeria, kastike ei pala, kunhan grilli ei ole liian kuuma. Grillaa noin 10 – 15 min per puoli, käännä ja moppaa kastikkeella. Kastike sivellään aina käännetylle puolelle. Jatka tätä vähintään tunnin verran tai kunnes ribsit alkavat ottamaan tummempaa väriä. Vaihda grillauksen aikana ribsien paikkoja tasaisen grillaustuloksen saamiseksi. Kun ribsit ovat valmiit, nosta grillin lämmöt ja moppaa valmiit ribsit kastikkeella. Pallogrillissä ribsien grillaaminen kannattaa aloittaa epäsuoralla lämmöllä ja hoitaa loppuvaiheen glaseeraus suoralla, hiilien päällä. Anna kastikkeen ja ribsien ottaa viimeinen voitelu ja väri ennen tarjoulua kuumassa grillissä!

Kalvojen poistaminen ribseistä
Kalvojen poistaminen ribseistä
Miten poistaa kalvot helposti ribseistä? Tässä yksi helpoimmista vinkeistä, joilla poistat kalvot nopeasti ja saat ribseihin lisää makua!
Ribsien esivalmistelu
Ribsien esivalmistelu
Ribsien esivalmistelulla saat lisää makua ja poistettua sitkeän kalvon ennen savustamista. Ribsit voi valmistaa myös uunissa, mutta jäät paitsioon makupuolella!
BBQ mauste ribseille
BBQ mauste ribseille
Hyvä mausteseos ei juuri paljoakaan kaipaa. Vain muutamia perusmausteita ja grillaaminen saa lisää twistiä! Tämä BBQ mauste sopii erinomaisesti ribseille!
Ribsien grillaaminen
Ribsien grillaaminen
Hyvin esivalmistetut ribsit on helppo ja nopea viimeiställä grillissä. Hieman grispiä pintaa ja lopuksi makua BBQ kastikkeesta!
Guinness ribsit uunissa
Guinness ribsit uunissa
Myös uunissa valmistetuista ribseistä saa paljon irti, kunhan maltaa antaa ribseille riittävästi aikaa ja rakkautta!

Pekoniin kääritty possun sisäfile

$
0
0

Pekoniin kääritty possun sisäfile

Bacon wrapped Bacon – pekoniin käärittyä possun sisäfilettä

Yksi asia grillaamisessa on kuin tehtaan takuu – pekoniin kääriminen tekee lihalle ihmeitä! Olit sitten savustamassa tai grillaamassa, lähes kaiken voi kääräistä pekoniin. Varsinkin oluttölkki kana saa aivan uutta virtaa, kun se kääritään pekoniin. Pekoni antaa lihalle makua ja estää lihaa kuivumasta tai palamasta. Varsinkin possun sisäfile suhteellisen rasvattomana lihana pysyy erittäin mehukkaana pekoniin käärittynä. Possun grillaaminen paloina ja pekoniin käärittynä on ennen kaikkea helppoa ja lisäksi maku on todella hyvä!

Marinoi pari tuntia ennen grillaamista

    • possun sisäfile
    • pekonia
    • valkosipulia
    • tuoretta inkivääriä
    • limen mehua
    • öljyä
    • omenaviinietikkaa
    • Worchestershire -kastiketta
    • makeaa soijakastiketta
    • BBQ maustetta

Ennen marinointia siisti porsaan sisäfile. Fileessä on ohut kalvo (silverskin) joka hieman kypsennystavasta riippuen on hyvä poistaa. Mikäli possun sisäfile menee grilliin kokonaisena tai pelkästään sellaisenaan, kalvo ottaa grillissä kyllä rapeutta. Mikäli käärit possun pekoniin, jää kalvo erittäin sitkeäksi, joten poisto on enemmän, kuin järkevää. Leikkaa fileestä noin neljän sormen paksuisia paloja ja siirrä palat marinointikulhoon. Sormista hieman riippuen tarkoitus on tehdä normaalia isompia paloja, reippaasti pekonia leveämpi. Pilko valkosipuli ja pala inkivääriä ja lisää marinointikulhoon. Purista marinadiin muutaman limen mehut ja sekoita mukaan loputkin nesteet. Sekoita vielä lopuksi mukaan BBQ maustetta ja marinoi pari tuntia. Parin tunnin marinoinnin jälkeen valmistele possun sisäfile grillattavaksi. Kääri sisäfilepalat pekoniin ja kiinnitä pekoni hammastikulla. Anna seistä huoneen lämmössä sillä välin, kun valmistelet grillin.

Pekoniin käärityn possun grillaaminen

Grilliksi valikoitui uskottu, pikkuinen, joskin erittäin ärhäkkä herra nimeltään Smokey Joe. Weber Grill Smokey Joe on siitä hyvä grilli, että se sopii erinomaisesti pienien lihamäärien grillaamiseen. Grilli toimii kuten muutkin pallogrillit eli mahdollistaa grillaamisen epäsuoralla, sekä suoralla lämmöllä. Grillin pienen koon vuoksi Smokey Joe on todella ärhäkkä. Grillausritilä on erittäin lähellä brikettejä ja lihaa saa käännellä hieman ripeämmin, ettei pinta pala. Weber Grills Smokey Joelle suunniteltu, normaalia pienempi piippusytin toimii grillin kokoon nähden kelvollisesti. Normaalikokoinen piippusytin on hieman liian iso, jolloin pienen brikettimäärän sytyttäminen on hieman haastavaa. Smokey Joen oma piippusytytin on halkaisijaltaan hieman pienempi, jolloin briketit syttyy tasaisemmin. Siitä huolimatta se on karvan verran liian pieni. Piippusytytin kannattaa siis ladata jopa hieman yli yläreunan, reippasti kukkuralleen. Kun hiilet hehkuvat ja ovat valkoisen tuhkan peitossa alkaa reseptin paras vaihe – grillaaminen!

Aseta briketit epäsuoralle tulelle. Grillaa lihaa ensin suoralla hiilien päällä ja siirretään lopuksi epäsuoralla, jossa lihanpalat saavat kypsyä rauhassa. Laita lihapalat tasaisesti, sopivilla raolla suoralla tulelle ja sulje kansi. Tässä vaiheessa ilma-aukot suoraan lihojen päälle eli ilma kiertää grillin pohjasta, briketeille tuoden lämpöä ja siitä eteenpäin lihojen läpi ulos ilma-aukosta. Grillaa hetki ja käännä lihanpalat. Ota pintaa jokaiselle puolelle ja kun olet tyytyväinen grillauspintaan, siirrä lihapalat grillin toiselle reunalle, jossa ne kypsytetään valmiiksi. Sulje kansi ja käännä kannen ilmanottoaukot jälleen lihanpalojen päälle ilmavirtauksen vuoksi. No milloin nää on valmiit? Possun grillaaminen ja kypsyttäminen ottaa aikaa noin 20-30 minuuttia. Kun ensin otat pintaa lihoille, huomaat selvästi, että koostumus on selvästi löysä eli liha ei ole vielä kypsää. Huomaat selvästi, kuinka noin 20 minuutin kohdalla liha on selvästi kiinteämpää. Liika kypsyttäminen hieman kuivattaa lihaa, mutta pekoniin kääritty possun sisäfile pysyy erittäin mehukkaana, antaen hieman tasoitusta.

Marinointi ja pekoniin kääriminen tekee ihmeitä lihalle. Ja kun grillauksen ajan pekoni halailee lihaa, on lopputulos todella mehukas ja maku erinomainen! Smokey Joe antaa lihoille napakan savuaromin ilman savustuslastuja, sellainen kun oikein kunnon grillissä pitääkin olla! Lisää makua lihoille voi hakea grillauksen loppuvaiheella sivelemällä hyvällä BBQ kastikkeella. Bacon Wrapped Bacon – pekonia pekonilla! Erittäin helppoa grillattavaa, joka antaa anteeksi grillausajat.


Guinness oluttölkki kana grillissä

$
0
0

guinness oluttölkki kana kauhukeittiö

Oluttölkki kana grillissä tai savustimessa

Kokonaisen broilerin grillaaminen tai savustaminen on ennen kaikkea helppoa, mutta samalla myös näyttävää. Vaikka oluttölkki kana onkin hieman fiilistelyä hakeva valmistustapa, tulee broilerista todella mahtavaa. Kun pintaa vielä grillauksen aikana sivellään sulatetulla voilla, johon on päräytetty sekaan valkosipulia ja Guinness olutta, ei lopputulos voi olla huono!

Pese ja kuivaa broilerit. Hiero pintaa limellä ja oliiviöljyllä. Sirottele pintaan hyvää grillausmaustetta riittävästi. Jotenkin olen tykästynyt NoMun Barbecue rubiin, mutta toimii hyvin millä tahansa kuivamausteella. Guinnessia ei taida olla saatavilla pienessä tölkissä, joten kaada n. puolet kahteen tyhjään oluttölkkiin ja säästä loput grillauskastikkeeseen. Lisää oluttölkkiin vielä muutama valkosipulin kynsi. Asettele broilerit tölkkien päälle ja ripsauta vielä kiellon päälle kanoille hieman grillausmaustetta. Puolikas lime, jolla hieroit aikaisemmin kanaa, toimii erinomaisena korkkina, joten aseta se tulpaksi. Tölkissä oleva neste antaa grillissä kosteutta ja makua lihaan. Anna maustua tunnista kahteen ennen grillaamista / savustamista.

Oluinen grillauskastike kanalle

    • 1/2 tlk Guinnessia
    • 120g voita sulatettuna
    • timjamin lehtiä
    • 2 valkosipulinkynttä
    • soijaa

Nyperrä timjamin lehtiä sen verran, kuin viitsit ja sekoita astiaan loput Guinnessit, hieman sulatettua voita, sekä purista sekaan pari valkosipulinkynttä. 1-2 rkl soijaa ja sekoita hyvin. Sulanut voi yhdessä Guinnessin ja timjamin tekee ihmeitä kanan pinnalla, kun sillä mopataan pintaa grillauksen edetessä.

Oluttölkki kana voidaan valmistaa grillissä tai savustimessa. Grillissä valmistaminen vaatii epäsuoraa lämpöä. Kaasugrillissä kanat toiseen reunaan ja vastakkaisen puolen poltin päälle. Hiiligrillissä briketit toiseen reunaan. Käytin Weberin 57 grilliä Smokenatorilla, aluksi ilman vesiastiaa. Lämmöt nousivat kuitenkin jonkin verran liiaksi, joten täytin vesipannun puolivälissä savustusta. Savustuslastuiksi valikoitui Jack Daniels viskitynnyrilastuja, joita käytettiin maltilla vain muutama kourallinen savustuksen alkuvaiheessa. Kurkkaa myös Smokenator YouTube video Kauhukeittiön BBQ kanavalta.

Kokonainen broileri on melkoisen rasvainen jo itsessään ja valmistuksen aikana sitä mopataan olutkastikkeella, jossa on voita, joten suojaa grilli tai savustin hyvin. Pala foliota ja pari rasva-astiaa pitää grillin siistinä. Grillaus- tai savustuslämpötila saa olla himen korkeampi n. 150-170 astetta, jolloin pinta ottaa hyvin grispiä. Grillaus kestää reippaan tunnin verran, hieman lämmöistä riippuen. Käännä oluttölkki kana puolivälillässä grillausta ja moppaa pintaa 15 min välein. Näin kana kypsyyy tasaisemmin molemmilta puolilta. Paistomittari on aivan ehdoton! Kiinni rintapalaan ja kana pois, kun sisälämpö saavuttaa 75 astetta. Anna hetken jäähtyä ja paloittele!

Kanan grillaukseen sopivia telineitä löytyy ainakin Weberiltä, mikäli tölkin käyttäminen epäilyttää. Ainakin kana pysyy paremmin pystyssä näissä telineissä, mikäli vertaa pelkän tölkin päässä nököttävään versioon. Kauhukeittiön oluttölkki kana valmistetaan old school malliin myös tästä eteenpäin!

Villisika hampurilainen grillissä

$
0
0

Flamed up Boargers!

Villisika hampurilainen – Double Cheese Boarger

Tuplajuusto villisika hampurilainen ei kaipaa yhtään mitään ylimääräistä. Villisian liha on itsessään jo sen verran ryhdikästä, että jätimme sen täysin vaille muita täytteitä. Vain grillaus hiilillä, mausteeksi mustapippuri ja tottakai suolaa. Päällä pari viipaletta cheddarjuustoa ja nippuun! Villisika menee maultaa hieman samaan suuntaan hevosen kanssa, poikkeaa täysin totutusta makumaailmasta ja on jauhettuna erinomainen liha hampurilaiseen. Ehdottomasti kokeilemisen arvoista, mikäli vain mahdollisuus aukeaa. Villisikaa löytyy marketeista, joskin pakastettuna ja Tampereen kauppahallista löytyy tilaustavarana.

Valmistele hampurilaispihvit hyvissä ajoin ennen grillaamista ja anna sisälämmön nousta. Hampurilaispihvin valmistus ei kaipaa mitään ylimääräistä – anna lihan olla pääosassa. Toki maun mukaan mausteita, mutta jätä kananmunat ja korppujauhot pois. Niitä ei vaan tarvita. Toki lihamassaa voi maustaa, mutta varsinkin tämän tuplajuuston kohdalla se ei ole lainkaan tarpeen. Liha on riittävän voimakkaan makuista, jota cheddarjuusto tukee täydellisesti. Kun pihvimassa on riittävän rasvaista, se on saanut rauhassa lämmetä ja grillaat sen oikein – pihvi pysyy kasassa ja maku on mitä parhain!

weber smokey joe burgers

Hampurilainen saa lisämakua hiiligrillistä ja kovalla pakkasellakin grillaaminen onnistuu mainiosti. Mikäli grillattava määrä on pieni, sopii tähän tehtävään (jälleen kerran, kyllä –  tää grilli on mahtava) Weber Smokey Joe. Pieni grilli, jossa grillausritilä on lähellä hiillosta. Riittävän iso kuitenkin, joka mahdollistaa myös epäsuoran grillaamisen pienelle määrälle ruokaa. Hampurilaispihvit ensin suoraan hiilien päälle ja annetaan hetken olla rauhassa. Varsinkin pakkasella ei kannen alle kannata kurkkia, koska lämpötila laskee nopeasti grillissä. 3-4 minuuttia ensimmäiselle puolella riittää mainiosti ja kun nestettä alkaa nousta pihvin pintaan, käännä. Mausta mustapippurilla, sekä suolalla ja anna myös toisen puolen grillaantua 2-3 minuuttia. Siirrä hampurilaispihvit epäsuoralla, anna vielä hetken kypsyä. Mausta ja lisää juusto, sulje kansi ja anna juuston sulaa! The cheese is oozy! Grillaa lopuksi hieman rapeutta sämpylään ja kasaa molemmat pihvit päällekkäin! Villisika sopii kyllä mainiosti hampurilaisiin, eikä todellakaan kaipaa seurakseen, kuin juustoa.

Jalapeno Poppers

$
0
0

jalapeno poppers kauhukeittiö

Pekoniin käärityt täytetyt chilit

Jallupoppersit eli juustotäytteiset Jalapenot ovat allekirjoittaneen heikkous. Haasteena on ollut enemmänkin tuoreiden Jallujen löytäminen, joten paneroidut pakasteversiot onkin usein löytäneet tiensä Kauhukeittiöön lisukkeeksi tai sellaisenaan syötäviksi. Tuoreista Jalapenoista irtoaa lisäksi reippaasti enemmän makua ja toimivat myös sellaisenaan grillattaviksi.

Jalapeno Poppers pekonilla

    • kokonaisia Jalapeno chilejä
    • tuorejuustoa
    • savujuustoa tai cheddaria
    • pekonia & mustapippuria

Raasta savujuustosta tai cheddarista rouhean kokoista juustoraastetta ja sekoita tuorejuustoon. Mausta hieman mustapippurilla ja täytettä voi käyttää esim. herkkusienienkin kanssa. Sitten pitäisi saada Jalapenosta siemenet pihalle. Jalapeno on sen verran mieto, että ainakaan allekirjoittanut ei hanskoja kaipaa, mutta silmiä ei silti kannata hieroa. Poista siemenet joko leikkaamalla kärki ja sen kautta täytettä sisään. Kauhukeittiö suosii kuitenkin leikkaamaan veitsellä päälipuolelta pienen siivun, jolloin siemenet kaapii helposti lusikalla. Myös tuorejuusto pysyy näin paremmin chilin sisällä. Lataa chilin sisään tuorejuustoa ja aseta kansi takaisin pakoilleen. Kiedo pekonisiivu chilin ympärille mahdollisimman tiukkaan. Hammastikulla voi halutessaan varmistella pekonin kiinni pysymisen, mutta pysyy varsin mainiosti myös ilmankin. Suurempi arvoitus on juustotäytteen pysyminen sisällä grillauksen ajan.

Täytetyt chilit voi suoraan sellaisenaan grillata kuumassa grillissä, kunnes pekoni on sopivan rapeaa. Samaan aikaan tahtoo kuitenkin juustotäyte pursuta ulos ennen, kuin chilit ehtii hieman pehmetä ja pekoniakin saa suhteellisen pitkään tiristää. Kauhukeittiössä hyväksi havaittu tapa on grillata chilit epäsuoralla ja ottaa lopuksi vielä hetki pintaa kuumemmasta kohdasta. Kaasugrillissä toisen reunan poltin täysille ja toinen reuna miedolle. Chilit lauteille pääli puoli ylöspäin, jotta täyte pysyy paremmin sisällä. Hiljaksiin lämmetessä myös pekoni hieman kutistuu, jolloin paketti pysyy paremmin kasassa. Grillaa 15-20 min epäsuoralla ja anna hetkeksi vielä pintaa suoralta. Pakko myöntää, että joka kerta juustotäytettä pärähtää pihalle aina jonkin verran, mutta epäsuoralla grillattuna hävikki on ollut pienimmillään. Täytetyt Jalapenot toimivat lisukkeina tai sellaisenaan ja särmää löytyy myös seuraavana päivänä!

jallut1
jallut2
jallut3
jallut4

Savustuslankku

$
0
0

grillattu lohi kauhukeititö

Setripuusta valmistettu savustuslankku

Savustuslauta helpottaa varsinkin kalan grillaamista ja pitää myös grillin puhtaampana. Setripuusta valmistettu savustuslankku antaa lihalle miedon savuaromin ja suojaa lihaa myös palamiselta. Varsinkin lohen grillaaminen on savustuslaudan avulla erittäin helppoa. Savustuslauta toimii erinomaisesti pallogrillissä, mutta sitä voi yhtä hyvin käyttää myös kaasugrillissä. Weberin valmistamaa lankkua voi käyttää muutaman kerran, joskin kalan grillaamisen jälkeen en ainakaan itse grillaisi mitään muuta lihaa laudalle.

Savustuslankkua liotetaan vedessä ennen grillaamista noin tunnin verran. Grillissä voi pitää reippaasti lämpöä, koska savustuslankku suojaa lihaa palamiselta. Näin ollen voit hetkeksi unohtaa grillin lämpöjen säätämisen ja keskittyä nauttimaan grillaamisesta. Savustuslauta kuumaan grilliin ja kun savua alkaa muodostua, voit aloittaa grillaamisen. Toimii erinomaisesti myös muulle lihalle tai voit paloitella lohen valmiiksi paloiksi savustuslaudalle.

savuslauta

Jack Daniels possu & viskimarinadi

$
0
0

jack daniels possu kauhukeittiö

Viskimarinoitu Jack Daniels possun sisäfile

Jack Daniels possu päräyttää kertaheitolla rouheaan makumaailmaan viskimarinadin voimin! Jack Daniels luo grillattaviin lihoihin aromikkaan, hieman makeahkon, joskin voimakkaan maun ja sopii erinomaisesti possulle ja kanalle. Jack Daniels on ollut Kauhukeititön suosikki viski BBQ resepteihin jo vuosien ajan. Tässä reseptissä viskiä on reippaasti – kyseessä on varsinainen kännisika. Maku on todellakin erikoinen, mutta kerrassaan mahtava! Possun kanssa toimii grillatut kasvikset, raikas Coleslaw tai grillattu ananas.

Viskimarinadi possulle

    • possun sisäfile
    • reippaasti tuoretta inkivääriä
    • 4 valkosipulin kynttä
    • 2 limeä
    • 1 rkl BBQ maustetta
    • 2 rkl soijakastiketta
    • 2 rkl dl Worchestershire -kastiketta
    • 1 dl Jack Daniels viskiä
    • hunajaa

Tee viskimarinadi ja marinoi liha hyvissä ajoin ennen grillaamista. Varaa aikaa myös lihan lämpenemiselle ennen grillauksen aloittamista. Halkaise limetit ja purista mehut kulhoon. Pilko perään reippaasti inkivääriä ja viipaloi mukaan valkosipulia. Jo tässä vaiheessa huomaat, että marinadissa on hyvä twisti! Varsinkin tuoreen inkiväärin ja limen tuoksu on aivan käsittämätön! Lisää BBQ maustetta, sekä loput ainesosat ja sekoita marinadi. Trimmaa possun sisäfile, poista kalvo ja laita liha kokonaisena suljettavaan pussiin tai pakastepussiin, jonka saat solmuun. Kaada perässä marinadi ja sulje pussi. Lihat on kätevä marinoida pussissa, jolloin voit käännellä pussia marinoinnin ja liha marinoituu tasaisemmin. Marinoi lihaa kylmässä parisen tuntia. Jack Daniels possu saa jo tässä vaiheessa reippaan ärhäkän maun ja pidempi marinointiaika voimistaa sitä edelleen.

Kokonainen possun sisäfile grillaantuu helposti suoralla lämmöllä. Keskilämpö toimii parhaiten, jotta liha ehtii kypsyä kokonaan, eikä pinta pala tai liha kuivahda. Parhaimman lopputuloksen saat kuitenkin epäsuoralla lämmöllä. Lisää ennen grillaamista hieman savustuslastuja tai savustuspellettejä foliokääreessä suoraan hiillokselle. Mikäli grillaat kaasugrillissä, laita savustuslastut riittävän lähelle lämmönlähdettä. Kaasugrillissä savun tuominen onnistuu helposti savustus rasialla tai käärimällä savustuslastut folioon, jossa on muutama reikä.

Grillaa lihaa aluksi hetken suoralla lämmöllä ja siirrä sen jälkeen kypsymään  epäsuoralla lämmölle. Grillissä on hyvä pitää savustuslämpötilan sijaan hieman enemmän kiukkua, noin 175 – 200 astetta toimii hienosti. Possun sisäfile grillaantuu epäsuoralla noin 30-40 minuutissa – yllätävänkin nopeasti eli varo grillaamasta lihaa kuivaksi. Käytä tarvittaessa lihamittaria. Anna lihan hetken huilata ja viipaloi tarjolle! Viskimarinadi toimii mainiosti myös kokonaisen broilerin marinointiin tai siiville. Myös ribsit saavat uutta potkua viskistä!

Tuliset chili possurullat

$
0
0

chili possurullat kauhukeittiö

Pekoniin käärityt chili possurullat

Chili possurullat – possun ulkofileeseen ja vielä pekoniin käärittyä chiliä! Napakka startteri, joka toimii grillattuna, mutta saa erinomaista makua myös uunissa. Chilit rullataan ensin possun ulkofilesiivuihin ja sen jälkeen paketoidaan pekoniin.  Koska chili ei juurikaan ehdi kypsyä uunissa, on tulisuus jonkin verran ärhäkkä. Grillatessa on sama homma. Näin ohuena possun ulkofile ei paljoakan kestä grillaamista ilman kuivumista. Marinadi antaa tokin jonkin verran pelivaraa ja parhaan grillaustuloksen saa epäsuoralla tulella.

Marinadi possurullille

    • Worchestershire -kastiketta
    • valkoviinietikkaa
    • öljyä
    • 2 valkosipulinkynttä viipaleina
    • ruohosipulia
Leikkaa possun ulkofileestä ohuita siivuja ja marinoi parin tunnin ajan. Mausta marinoidut fileet ensin suolalla ja mustapippurilla ja sipaise sen jälkeen pintaan hunajaa. Kiedo ulkofile kokonaisen chilin ympärille ja paketoi pekonilla. Mausta vielä pinta mustapippurilla. Kypsennä 200 asteissa uunissa, kunnes chili ja pekoni ottaa väriä. Mikäli maltat, sipaise pintaan hieman BBQ kastiketta ja glaseeraa pintaa hetki 250 asteessa grillivastuksella. Tarjoile startterina, mikäli jotain jäi jäljelle!

Chili possurullat grillissä

Grillissä grillaa ensin keskilämmöllä ja ota lopuksi pintaa kuumalta, suoralta tulelta. Chili ei pahemmin ehdi kypsyä tai pehmitä, mutta kyseessä onkin napakan tulinen startteri, jossa chili on pääosassa. Ohut possun ulkofile ei juurikaan kestä grillaamista suoralla tulella, joten kypsennysaika on grillissäkin suhteellisen lyhyt, ettei liha kuivu liikaa. Possurullat voi myös esivalmistella uunissa ja ottaa väriä pintaan muun grillauksen yhteydessä grillissä. Chilit aivan selvästi huutavat sisäänsä hieman juustoa, eikä muutamasta lisäkerroksesta pekonia ole koskaan pahitteeksi! Talvisin nuo tavalliset marketin ruokachilit ovat vähän niin ja näin, mutta eteen tullessa kokeille esim. Jalapenojen tai Aji Cristalin kanssa. Grillatessa pekoniin paketoituja chilejä, kannattaa ehdottomasti pinta glaseerata grillauksen lopuksi. BBQ kastike antaa viimeisen silauksen chilille ja possulle.

Hevosen grillaaminen

$
0
0

hevosen grillaaminen kauhukeittiö

Hevosen ulkofile grillissä

Epäilemättä moni karsastaa ajatusta grillata herkullista ruokaa hevosenlihasta, vaikka hevosen ulko- ja sisäfile ovat erittäin mureita, sekä vähärasvaisia. Mauassa on tosin reippaasti enemmän luonnetta, joten hevosen grillaaminen on erittäin hyvä vaihtoehto härkäpihveille. Hevosen grillaaminen ei juuri eroa härän ulkofileestä – mausteeksi riittää hyvin pelkkä suola ja mustapippuri, joskin grillatessa kannattaa olla enemmänkin nopea. Hevosenliha on niukkarasvaista, joten liha kuivuu nopeasti. Parhaimmat pihvit ovatkin tulleet näyttämällä fileille nopeasti kuumia hiiliä! En osaa sanoa lihan saatavuudesta muualla, mutta Tampereen suunnalla hevosta löytyy lähes koko ajan lihatiskeistä. Fileinä, jauhelihana ja viimeksi lihamestarini luona vieraillessa tiskissä oli kokonainen savustettu hevosen  paisti!

Grillaa kuten naudan ulkofile pihvi

    • hevosen ulkofile
    • suolaa ja mustapippuria
    • kuumaa hiillosta

Paloittele ulkofile pala sopiviksi paloiksi, noin 1-3 sentin paksuiksi pihveiksi. Suolaa ja mustapippuria ennen tai jälkeen grillauksen omista tottumuksista riippuen. Olemme itse antaneet lihan olla pääroolissa, joten maustaminen on monesti tapahtunut grillauksen yhteydessä. Osa maustaa tai marinoi lihaa reippaasti etukäteen, mutta hevosen kohdalla en ainakaan itse koe tälle tarvetta. Liha on erittäin maukasta kunhan vain saat sen grilliin ja maustat nopeasti ja reippaalla kädellä! Grillaa kuumalla, suoralla lämmöllä ja käännä heti, kun pinta alkaa hikoilla. Tässä kohden itse maustan lihat ja käännän vielä kerran nopeasti toiselle puolelle – nopea maustaminen ja pois. Hevosen grillaaminen käy nopeasti ja samoin tapahtuu myös kypsälle pihville – katoaa todella nopeasti ja santsikierros on valmis. Lihassa on reippaasti enemmän makua, kuin naudan ulko- tai sisäfileessä, jotka ovat ainakin omasta mielestä erittäin tylsiä grillattavia. Varsinkin härkäpihvien kohdalla parhaat grillipihvit syntyy lihoista, joissa on reippaasti rasvaa, kuten entrecotessa. Hevosen liha sopii todella hyvin myös vartaisiin ja burgereihin tällä saa aivan erilaista otetta, joten kannattaa tutustua rohkeasti.

hevosen grillaaminen2
hevosen grillaaminen3
hevosen grillaaminen4
hevosen grillaaminen1

Tomahawk pihvi – Pirun inkkaripihvi

$
0
0

tomahawk steak - tomahawk pihvi kauhukeittiö

Tomahawk Steak – pihvi jossa on oikeasti luonnetta

Miltä kuulostaisi pihvi, jota on kuivariiputettu vähintään 28 päivää. Pihvi, joka painaa lähes 1,5 kg ja lihaa on lähes kilon verran. Tomahawk pihvi, joka on sen verran suuri, että se hädin tuskin mahtuu grilliin. Pihvi, jonka ulkomuoto herättää grillaajassa yhtä aikaa intohimoa, sekä hivenen pientä kunnioitusta. Pihvi näyttää enemmänkin kirveeltä, josta se onkin saanut kerrassaan osuvan nimen – Tomahawk Steak – Pirun inkkaripihvi. Vastaavaa pihviä löytyy myös pienemmällä luulla (varrella) jota kutsutaan nimellä Cowboy Steak. Kyseessä on irlantilaista pihvikarjaa, jota tuo maahan Fort Deli.

Pihvin grillaaminen hiiligrillissä

Ota pihvi hyvissä ajoin huoneen lämpöön, jotta sisälämpö ehtii nousta riittävästi. Liian kylmän pihvin paistaminen tai grillaaminen puskee lihasnesteet helposti pihalle, joka taas tekee pihvistä hieman kuivemman. Mikäli liha on pakaste, anna sen sulaa 1-2 vuorokautta jääkaapissa kaikessa rauhassa. Mietimme pihvin maustamista ennen grillaamista suolalla ja mustapippurilla, kuten normaalisti. Ajattelimme myös kokeilla Blackened -maustetta, mutta päädyimme grillaamaan pihvin sellaisenaan. Annoimme maun tulla lihasta itsestään, rasvasta ja grillin tuomasta aromista. Näin ison pihvin grillaaminen onnistuu parhaiten ensin grillaamalla pinnat suoralla tulella, mahdollisimman kuumien hiilien päällä. Pihviä voi helpostikin kääntää useamman kerran ja antaa pintaan reippaasti väriä. Iso rasvapala tiputtaa mukavasti rasvaa, luoden reipasta liekkiä, josta syntyy pintaan erinomainen maku. Kun olet tyytyväinen hieman karamellisoituneeseen pintaan, siirrä pihvi epäsuoralle tulelle kypsymään.

Lihakirves on sen verran harvinainen, että halusimme päästä mahdollisimman hyvään ja ennen kaikkea haluttuun kypsyysasteeseen. Paistomittari kiinni pihviin ja kansi alas grillistä. Liha saa kypsyä loppuun epäsuoralla tulella, aivan samoin tavoin, kuin uunissakin viimeistelty pihvi. Paras pihvi allekirjoittaneen makuun on kypsyydeltään medium miinus / medium -luokkaa ja rinnalle tiensä löytää lähes aina punaviini. Sellainen yhdistelmä, joka ei juuri mitään muuta seuraksi kaipaa. Kun sisälämpö saavuttaa halutun kypsyysasteen, ota pihvi grillistä ja anna sen levätä kaikessa rauhassa. Sopii syötäväksi sellaisenaan tai siivutettuna ja maustettuna suolalla, sekä mustapippurilla. Koska pihvi on melkoisen kookas, ellei jopa järkälemäinen, on se varsinkin reunoiltaan kääntymässä jo kypsemmän puolelle. Pidemmälle leikattessa, pihvin keskeltä paljastuu juuri sellaista lihaa, kuin tilasimme! Täydellinen – rehellisesti sanottuna paras koskaan syömäni pihvi ja mikä parasta – grillattu omalla takapihalla, hennon kirpakkaassa pakkasessa ja pienessä lumisateessa. Tomahawk pihvi on sellainen, jonka haluaisin kokea vielä uudelleen. Grillaisin ehkä hiemen pidempään pintaa suoralla ja antaisin kypsyä hieman pidempään epäsuoralla. Rasvat antaisivat hieman enemmän makua, pihvin ollessa edelleen herkullisen mehukas ja murea. Vetää sanattomaksi. Kerrankin…

tomahawk steak6
tomahawk steak5
tomahawk steak4
tomahawk steak7
tomahawk steak3
tomahawk steak2

Grillattu villisian sisäfile

$
0
0

grillattu villisian sisäfile kauhukeittiö

Grillattu villisian sisäfile siipikastikkeella

Grillattu villisian sisäfile on jo sellaisenaan sen verran erinomaista grillattavaa, että ainakin allekirjoittaneelle tuottaa hankaluuksia juuri nyt miettiä annoskokonaisuuksia. Kokonaisena grillattu villisian sisäfile nyt vaan sattuu toimimaan luolamiestyyliin yksinkertaisesti sellaisenaan. Myös tavallinen possun sisäfile toimii erittäin hyvin kokonaisena grillattuna, eikä sisäfilettä kannata aina leikata pihveiksi. Nesteet pysyvät paremmin sisällä ja liha on erittäin mureaa. Jotain erikoista kuitenkin ujutimme mukaan – Texas Pete grillauskastikkeella valeltu, grillattu villisian sisäfile!

Texas Pete sisäfileen grillaaminen

    • villisian sisäfile
    • oliiviöljyä
    • suolaa ja mustapippuria
    • Texas Pete Buffalo siipikastiketta
    • Worchestershire kastiketta

Sekoita grillauskastikkeeksi 2 osaa Worchestershire kastiketta ja 4 osaa Texas Pete Buffalo siipikastiketta. Kokonaisen sisäfileen grillaaminen ottaa kastiketta suhteessa 2 rkl Worchester ja 4 rkl Texas Pete. Texas Peten Buffalo siipikastike sisältää tavalliseen Texas Peteen verrattuna voita, joka antaa grillauskastikkeelle hyvää säpinää. ja makua. Buffalo kastiketta voit sekoittaa myös itsekkin tämän ohjeen mukaan, mikäli hyllystä löytyy vain tavallista Peten siipikastiketta.

Ota villisian sisäfile huoneen lämpöön, jotta sisälämpö ehtii nousta, eikä grilliin mene viileää/kylmää lihaa. Lihasnesteet pysyvät paremmin lihassa ja liha kypsyy tasaisemmin. Hiero pintaan hieman oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Jätä hetkeksi maustumaan ja sytytä grilliin tulet. Pienille lihamäärille toimii erinomaisesti pienempi pallogrilli, kuten Smokey Joe, mutta aivan yhtä hyvin sisäfileen grillaaminen onnistuu isommallakin kaasugrillillä. Grillaa lihaa suoralla lämmöllä, anna rapeaa pintaa ja kääntele lihaa tasaisesti. Sivele pintaan grillauskastiketta useamman kerran ja grillaa sisäfilettä noin 10-20 min hieman koosta riippuen. Paistomittari on hyvä apuri, mutta kypsän sisäfileen tunnistaa myös lihan koostumuksesta. Pinta alkaa sopivasti tummua ja liha on selvästi jämäkän oloinen. Kokonaisena grillattu villisian sisäfile pitää erinomaisesti nesteet sisällä ja päältä grillauksen loppuvaiheessa kuivahkon oloinen liha on sisältä todella mehukas, sekä murea. Texas Pete ja Worchester muodostaa useampaan kertaan siveltynä lihalle todella hyvät makukerrokset. Pete-Chester grillauskastiketta kannattaa kokeilla myös kanalle ja grillatulle lohelle!

Texas Pete Worchestershire grillauskastike

$
0
0

texas pete grillauskastike kauhukeittiöjpg

Texas Pete Worchestershire grillauskastike

    • Texas Pete Buffalo siipikastiketta
    • Worchestershire kastiketta
    • voita tarvittaessa

Texas Pete siipikastiketta ei missään nimessä ole tarkoitettu ainoastaan kanansiiville, sillä se sopii erinomaisesti marinadipohjiin tai grillauskastikkeeksi. Kun siipikastiketta hieman virittää, saat grillaukseen uutta potkua ja makumaailmaa! Sekoita grillauskastike pienessä kulhossa, käyttäen 2 osaa Worchester kastiketta ja 4 osaa Texas Pete Buffalo siipikastiketta. Texas Pete Buffalo siipikastike sisältää tavalliseen Texas Peteen verraten voita, joka antaa grillauskastikkeelle hyvää säpinää ja makua. Mikäli saataville ei löydy juuri kyseistä siipikastiketta, voit valmistaa sitä helposti tämän ohjeen mukaan. Tähän kastikereseptiin riittää pieni nokare voita sulatettuna. Voit käyttää grillauskastiketta antamaan makua jo marinointivaiheessa tai grillauksen aikana. Koska kastike ei sisällä sokeria, sitä voi surutta käyttää koko grillauksen ajan, heti lähtölaukauksesta asti! Sivele grillattavan lihan pintaan reippaalla kädellä! Kokeile kokonaiselle possun sisäfileelle tai grillivartaille.

BBQ grillauskoulu kesällä Suomeen

$
0
0

bbq grillauskoulu

BBQ grillauskoulu rantautuu Suomeen

Kesä-heinäkuun taitteessa Suomeen rantautuu Carolina Pit Masters grillauskoulun kavereita pitämään kaksi kolmen päivän savustuskurssia. Kurssilla pääsee tutustumaan pulled porkin, härän rinnan, ribsien ja kanan käsittelyyn ja savustamiseen kädestä pitäen. Kurssilla käydään läpi lihojen trimmaamista, kuivamausteiden eli rubien käyttöä, sekä marinoimista ja maustamista marinointiruiskulla. Ohjelmassa on myös savustimen käyttöön liittyvää opastusta lämpöjen hallintaan ja ennen kaikkea hyvää ruokaa!

”Haluatko oppia aidon ja oikean Amerikkalaisen barbecuen salat?”

Nyt siihen on mahdollisuus, koska Suomeen on tulossa rapakon takaa virallinen ”Pitmaster” kouluttaja, joka vetää kaksi 3 päivän hands on -kurssia kesä-heinäkuun vaihteessa. Paikkoja kurssille on erittäin rajoitetusti ja ne hupenevat nopeasti. Lisätietoja kurssista löytyy täältä: BBQ Pitmaster School tai suoraan tapahtuman promoottorilta: Chris Patonilta. Lippuja on saatavilla VIP Promotionin, sekä Poppamiehen kautta.

Kauhukeittiö lähtee reissuun kahdestakin syystä

1. Aina pitää olla valmis oppimaan uutta. Mikäli toteat osaavasi kaiken, on alamäki jo alkanut. Vaikka savustaminen tai grillaaminen eivät olekkaan rakettitiedettä, uuden oppisen kautta saa harrastuksesta aivan varmasti taas jotain uutta irti. Ja parhaitenhan sitä oppii tekemällä itse asioita! 2. Suomessa BBQ kulttuuri kaipaa lisää tekijöitä ja myös verkostoitumista. Suomesta löytyy huikea määrä ruokablogeja, joiden joukkoon grillaukseen ja savustamiseen keskittyvät blogit ja sivustot hukkuvat helposti. Lisäksi Suomesta löytyy paljon takapihojen BBQ mestareita, joista kuulee lähinnä sosiaalisen median ryhmissä. Tapahtuma on BBQ harrastuksen eteenpäin viemiselle aivan mahtava asia!

bbq grillauskoulu info 1.1

bbq grillauskoulu info2.1

Kuvat: VIP Promotions

Savustuslastut vai savustuspalat?

$
0
0

savusta grillissä tai savustimessa

Savusta grillissä tai savustimessa

Savustuslastut ja savustuspalat antavat grillaukseen, sekä savustamiseen lisää makua ja ainutlaatuista BBQ fiilistä. Savustuksessa ja grillaamisessa puu toimii mausteen tavoin, jonka maku vaihtelee puulajeittain. Käyttöön sopii lähes mikä tahansa puu, lukuunottamatta pihkaista puuta, joka tuo helposti ruokaan kitkerän maun. Varsinkin hedelmäpuusta tehdyt savustuslastut ovat erinomaisia ja monikäyttöisiä, miedon makuisia sopien lähes jokaiselle lihalle tai kasviksille.

Savustuslastut ja savustuspalat erovat kuitenkin jonkin verran käyttötarkoituksestaan ja tarjolla onkin montaa erilaista puulajia, jotka niin ikään soveltuvat taas erilaisille lihoille hieman eri tavoin. Olitpa sitten grillaamassa nopeasti tai savustamassa isompaa lihanpalaa pidempään, tuo hyvä savuaromi lihaan aina oman autenttisen BBQ silauksen. Liika savun käyttö saattaa helposti tuoda lihaan kitkerän maun, joten liikkeelle kannattaa lähteä kokeilun kautta. Lisää tietoa erilaisista puulajeista löydät täältä!

Savustimesta tupruavan savun on oltava valkoista. Mikäli savu on tumman ruskeaa tai kellertävää, savustuspuuta saattaa olla liikaa ja ruokaan tulee helposti kitkerä maku!

Savustuslastut – grillaukseen ja myös savustukseen

Savustuslastut ovat omiaan juuri grillauksen yhteydessä. Niillä saadaan lihalle lisää ryhdikästä makua ja uutta vivahdetta nopeankin grillauksen aikana. Savustuslastuja löytyy valmiina aina tavallisesta ja monikäyttöisestä omenapuusta aina viskitynnyreistä tehtyihin savustuslastuihin. Oman pihamaan omenapuuta harvennettaessa, kannattaakin oksat säästää ja hyödyntää seuraavana kesänä grillaukseen!

Savustuslastut sopivat erinomaisesti käytettäväksi kaasugrillissä erillisessä savustuslaatikossa, mutta toimii mallikkaasti myös jo pelkästään folioon käärittynä. Taittele foliosta kirjekuoren kokoinen tasku, laita sisään savustuslastuja – sulje ja tee folioon muutama reikiä. Folio tai savustuslaatikko mahdollisimman lähelle lämmön lähdettä ja kun savua alkaa muodostumaan aloita grillaaminen. Pallogrillissä savustuslastuja voi heittää suoraan hiilien päälle, jolloin savua muodostuu lähes välittömästi. Savustuslastut palavat näin melko nopeasti, jolloin folioon kääriminen pidentää savun tuottoa. Myös savustusboxin voi laittaa suoraan hiilien päälle. Moni liottaa savustuslastuja ennen käyttöä, kun taas toinen koulukunta on ehdottomasti tätä vastaan. Märät lastut kuulemma höyrystyvät hiilistä tuhkaa ja muuta mukanaan, tuoden ruokaan pahaa makua. Itse en ole koskaan nähnyt tarvetta liottaa savustuslastuja – käytän mieluummin kuivana tarpeen mukaan.

Savustuspalat – pitkiin savustussessioihin

Savustuspalat ovat nimensä mukaisesti huomattavasti suurempia paloja eri puulajeista, jotka toimivat parhaiten savustukseen pallogrillissä tai perinteisessä savustimessa. Savustuspalat tuottavat savua reippaasti pidempään, kuin savustuslastut, joita toka voi käyttää myös savustamiseen. Savustuspalojen ehdoton hyöty onkin pitkäkestoisuus. Savustimesta riippuen savustuspaloja tarvitsee lisätä vain muutamia kertoja, ensimmäisten parin tunnin ajan savustuksen aloittamisesta. Savustuspaloja kannattaa ennen sytyttämistä sijoitella jo valmiiksi brikettien sekaan.

Savustuspuuta kannattaa ehdottomasti kokeilla eri lihoille grillauksen tai savutustuksen yhteydessä rohkeasti. Jo pienikin määrä hyvää savuaromia tuo pihville kummasti uutta vivahdetta ja varsinkin pureaksi savustettu possun niska on omiaan omenapuun savusta. Savustamisen voi aloittaa helposti jo tavallisella grillilläkin, mutta tähän tarkoitettu savustin taas tuo mukanaa lisää mahdollisuuksia. Grillaukseen ja savustamiseen pätee myös yksi vuosien varrella opittu vinkki: Unohda kiire!

 

Viewing all 75 articles
Browse latest View live